Nytårshilsen 2021 fra Langeland Kommune


Lørdag den 2. januar 2021


(Jule- og) Nytårshilsen fra Langeland Kommune


Kære Sommerhusejer.


2020 har været et mærkeligt år for os alle. Desværre har vi oplevet, at vores hverdag er blevet vendt op og ned og året har været fuld af nye og ukendte begrænsninger for vores hverdag. Jeg ved, at en del af jer, har valgt Langeland til i den her omskiftelige periode og har gjort flittigt brug af jeres sommerhuse.


Vi er på Langeland glade for jeres opbakning og tilstedeværelse. Vi syntes selv i al beskedenhed, at vi har et fantastisk sted med masser af natur, kultur, oplevelser og gode indkøbsmuligheder. Det har vi bl.a. fordi, I bakker op om os og mange af jer også er engageret i vores mange aktiviteter.


Jeg skriver til jer som kommunens nye erhvervs-, kultur- og turismechef, fordi vi gerne vil holde jer opdateret på, hvad der sker på Langeland, som vi tænker kunne have jeres interesse. Hvis I har lyst til at følge med i vores hverdag, så kan I følge med på Langeland Kommunes side på Facebook.


I 2020 er der sat mange nye skibe i søen ikke mindst for at værne om natur og klima. Kommunalbestyrelsen har med budgettet for 2021 ydermere valgt at sætte ekstra fokus på bæredygtighed, både økonomisk, socialt og miljømæssigt. Seneste har vi tilsluttet os klimakommune-samarbejdet, hvor vi forpligter os til at nedbringe CO2-udledningen og vi har sammen med de andre fynske kommuner ansøgt om at komme med i Real Danias initiativ om øget klimavenlighed, DK2020 (www.realdania.dk/projekter/dk2020).


Vi har også et stort fokus på at sikre biodiversiteten. Bl.a. blev Langeland Kommune i 2020 certificeret som insekt- og bi-venlig kommune. Der skal herfra lyde en opfordring til, at I som grundejere bakker op om initiativet. I kan læse mere om initiativet på www.biavl.dk/bivenlig.
Vi har også arbejdet med at etablere arealer herunder vejkanter med insekt- og bi-venlige
blomsterblandinger. Arbejdet fortsætter i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening på Langeland for at registrere botanikken, hvor der allerede er fundet sjældne arter. Haven syd for rådhuset i Rudkøbing vil blive udviklet til en inspirationshave for biodiversiteten. I har også mulighed for at blive inspireret på Danmark Naturfredningsforenings hjemmeside om giftfri have på www.giftfri-have.dk.


I forbindelse med revision af kommuneplanen arbejder vi også med anbefalingerne fra ”kystplanlæggeren”. I kan læse om ”kystplanlæggeren” her: www.kystplanlægger.dk.
Kommunalbestyrelsen har ydermere afsæt penge til pleje og vedligeholde af vores mange fortidsminder bl.a. for at øge synligheden og tilgængeligheden. Så vi håber, at I vil kunne få meget mere glæde ud af at udforske de mange spændende historiske mindesmærker i de kommende år. På visit-siden www.langeland.dk, vil der også primo 2021 komme en oversigt over stederne.
SHORES har i 2020 med stor succes og opbakning været rundt mange steder på strandende med grejbanken.


Der er også kommet en mobil sauna til. Så hvis I skulle få lyst til fx at prøve at stå på subboard eller tage en tur i sauna, så følg med i hvor grejbanken og saunaen er via www.shores-langeland.com.
Året 2020 blev også året, hvor vi har oprettet et Center for Erhverv, Kultur og Turisme, så vi kan få sat ekstra fokus på at udvikle vores kulturliv og turismeerhverv. Fra årsskiftet vil I, når I besøger biblioteket, også kunne møde vores nye turistservice og Turistforeningensservice fortsætter på Torvet. Og husk, I altid kan låne bøger på biblioteket i Rudkøbing og med jeres sygesikringsbevis også komme ind udenfor de bemandede åbningstider.

I forsommeren glæder vi os også til at kunne lancere lydvandringer forskellige steder på Langeland i
samarbejde med BaggårdTeatret bl.a. med historien om den grundstødte flydedok i 1945 med ca. 1500 russiske og franske krigsfanger. En gribende historie, som Langelands Museum for øvrigt lige har udgivet en bog om ”Miraklet ved Påø – krigsfangerne på Langeland 1940”.


Vi er godt i gang med at planlægge 2021. Bl.a. er gruppen bag Åben Langeland i fuld gang med påske-eventen, hvor godt 40 kunstnere og kunsthåndværker lukker deres døre op og inviterer indenfor til et unik indblik i deres arbejde. I kan følge med på deres Facebook side ”Åben Langeland”.


Jeg vil afslutningsvis ønske jer en rigtig glædelig jul og et godt nytår med tak for jeres opbakning til vores dejlige kommune. Vi glæder os til at tage godt imod jer igen i 2021.


Jane Marie Jegind

Erhverv, Kultur og Turisme
Fredensvej 1
5900 Rudkøbing
Tlf. 20 91 10 31
jamaje@langelandkommune.dk